Bovenkamers

Tg. Winterberg
6+
Een immersieve beeldende installatie over gevoel, dromen en fantasie
Jeugdvoorstelling
Binnenkort in de theaters

Er is elke dag zo veel te denken en zo veel te voelen, maar voor al die gedachten, wensen en gevoelens is in het dagelijks leven lang niet altijd plaats.

In je bovenkamer kan daarentegen altijd alles waar je maar van droomt. Daar kun je voor elk van die gedachten, wensen en gevoelens een eigen kamertje inrichten. Je kan een kamer bedenken waar je op wolken loopt of uithuilen in een kamertje waar de muren met je mee huilen. Bovenkamers zijn er om in weg te dromen. Je kunt er thuiskomen, je bent veilig en onbespied. Deze installatie is het begin van alles wat je zelf bedenkt en voor altijd met je meedraagt.

Bovenkamers is een rondreizende interactieve installatie die in 2024 op meerdere plekken in Zaanstad staat. Bezoekers kunnen zich laven aan een bonte variatie van 1001 kamertjes vol dromen en wensen.

Bovenkamers speelt zich af in een joert, een grote ronde tent. Met een koptelefoon op luister je naar muziek en gedichten. Je wordt ondergedompeld in een wereld vol kijkdooskamertjes met miniaturen, tekeningen, diorama’s, animaties, stop-motion en poppenhuizen.

Bovenkamers is geïnspireerd op het Handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen van Barbara Tammes, en op een iconisch gebouw in de Zaanstreek: het door Wilfried van Winden ontworpen Inntel Hotel in Zaandam dat uit bijna zeventig opeengestapelde Zaanse huisjes bestaat.

Zaanstad 50 jaar 
In 2024 bestaat de gemeente Zaanstad 50 jaar en staat alles in het teken van het Zaans verleden, heden en toekomst. TGW ontwikkelt Bovenkamers ter ere van dit jubileum en sluit aan bij het thema: Toekomst. Voorjaar 2024 ontwikkelen we met Zaanse basisschoolleerlingen ideeën voor de kamers. In een speciaal lesprogramma gaat Marlyn Coetsier met hen op zoek naar plekken waar zij zichzelf durven te zijn en waar ze hun emoties, gedachten en wensen kunnen uiten. Deze plekken vormen de inspiratiebron voor de vorm te geven kamertjes. De installatie wordt gebouwd met hulp van kunstenaars van De Hellema en de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. Multimediakunstenaar Martin Draax en muzikant Jaap Snellen componeren de muziek.

gebaseerd op Handboek luchtkastelen bouwen voor kinderen van Barbara Tammes

Credits

Concept
Tg. Winterberg
Spel, vormgeving & poppen
Marlyn Coetsier
Beeld flyer
Martin Draax
Soundesign
Martin Draax & Jaap Snellen
Bovenkamers