Maarten de Meeuw

Tg. Winterberg & De Toneelmakerij
6+
Een surrealistisch sprookje met poppen en objecten voor iedereen van 5 tot 105.
Jeugdvoorstelling
Archief

Een voorstelling over de durf om je nek uit te steken, je vleugels uit te slaan en te vliegen. Een surrealistisch sprookje met poppen en objecten voor iedereen van 5 tot 105.

Maarten is een doodgewone jongen. Hij woont met zijn vader, moeder en babyzusje in een houten huisje met scheve muren en zand op de vloer. Er zijn geen deuren, maar wel één rond raampje, helemaal bovenin het huis. 

Vader zit aan de keukentafel, tot zijn middel ingegraven in een berg zand. Hij komt nooit van zijn plek en drinkt tevreden zijn koffie. Uit een van de keukenkastjes komt een vreemd getjilp en gepiep. Het is zijn babyzusje. Maarten mag haar nooit zien. 'Je ziet haar wel als ze groot is', zeggen zijn ouders. In een vogelkooi boven het aanrecht wonen twee stokoude, klagende meeuwen. Soms vertellen ze verhalen van vroeger en beginnen hun ogen te glimmen. Maar dan gooit vader een doek over de kooi en zwijgen ze weer.

Maarten heeft de laatste tijd vreemde vlinders in zijn buik. Wat hebben die oude meeuwen toch te zeggen? En wat deed die veer laatst in zijn bed toen hij ’s morgens wakker werd..?

Maarten de Meeuw is een coproductie van Tg Winterberg en De Toneelmakerij
Maarten de Meeuw ging zaterdag 27 februari 2016 in Jeugdtheater De Krakeling in première. 

Credits

Regie & tekst
Daniël van Klaveren
Spel
Roel Adam
Spel
Sander plukaard
Spel, vormgeving & poppen
Marlyn Coetsier
Decor & kostuum
Esmeé Thomassen
Dramaturgie
Pauline Geerlings
Licht ontwerp
Wilfred Loopstra
Regie assistent
Noufri Bachdim
Co-producent
Toneelmakerij
Co-producent
Stip Theaterproducties

Van Klaverens regie kent steeds een fijne balans tussen poëzie en humor

★★★★
Parool

Maarten de meeuw is een mooi poëtisch sprookje over buiten de veilige kaders durven stappen en het belang van dromen.

★★★★
Parool

Marlyn Coetsier levert een meesterlijke multitaskprestatie als moeder van Maarten en bespeelster van het brommende meeuwenduo in de kooi. De oude, grijze, geplukte vogels krijgen van haar hun eigen stem en hun eigen dynamiek

★★★★
Theaterjournaal

Een ontroerende surrealistische sprookjesmetafoor voor zelf op onderzoek uitgaan en niet vast blijven zitten in de routines of de angsten van je ouders." Theaterjournaal 

★★★★
Theaterjournaal
banner Maarten de Meeuw